Maray

egy kávé mellett

A Zöldek Pártja szerint a siker kulcsa a következő generációkban rejlik

Written By: maray - feb• 15•14

Valódi változást nem lehet úgy elérni a környezetvédelem terén sem, ha nem alakítjuk ki az erre való igényt az emberekben. Amíg valami kényszer, nem pedig önként vállalt, belsővé vált feladat, sőt, küldetés; nem lesz sikeres. Felnőttként úgy élünk, ahogy gyermekként otthon láttuk, és az iskolában tanultuk: ha az a „normális”, hogy eldobjuk a szemetet az utcán; egész nap égetjük a villanyt, akár a szobában tartózkodunk, akár nem; és nem keressük a boltban tudatosan a hazai élelmiszert, hanem az importtal is megelégszünk; mi is ezt fogjuk tenni.

Ha viszont már gyermekként megismerkedhetünk a környezetvédelmi törekvések hátterével, illetve azzal, milyen haszna van mindennek számunkra, felnőve természetes lesz, hogy ezek szerint az elvek szerint éljünk. A Zöldek Pártja úgy gondolja, hogy a siker kulcsa a következő generációkban rejlik: ezért a fenntartható fejlődés elveit az iskolákban is oktatni kell. Összefüggéseket, folyamatokat kell tanítani, nem kiragadott példákat ismertetni, hogy a gyerekek megérthessék, hogy minden mindennel összefügg; épp ezért egészlátó, holisztikus szemléletre, az egyes tudományterületek közötti kapcsolatok feltárására van szükség. A diákokat gondolkodni kell megtanítani, nem pedig kész megoldásokat adni nekik: így képesek lesznek rá, hogy később bármilyen új helyzetet kezeljenek, és boldoguljanak az életben – mégpedig úgy, hogy nem rendelik alá embertársaik és a természet érdekeit a sajátjuknak.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.