Maray

egy kávé mellett

Szőke Hajni: A Hölgy éjjeli vadászata

Written By: maray - dec• 31•12

A Hölgy éjjeli vadászata rendkívül sokrétű üzenettel bíró, tabudöntögető írás, melynek Szőke Hajni néven publikáló szerzője egyelőre nem kíván nyilvánosság elé lépni. Mint ahogy a regény első lapjain olvasható, a könyv hivatalos közreadója az Első Kötet Műhely szerkesztője, Hidy Tamás. Mitől szép az irodalom, és győzött-e a szexuális forradalom?

A mű már csak erőteljesen érzéki története miatt is vita tárgyát képezheti. Vajon meddig terjednek a ponyva határai, és mikortól beszélünk szépirodalomról? 2006-ban Magyarországon képesek vagyunk szépirodalomként értekezni egy nagyon szépen írt pornográf regényről, vagy a véleményformáló kritika hátat fordít, mondván, hogy az író a közönséges bulvár területére tévedt? És főként, hogyan éli meg mindezt a XXI. századi olvasó? Valóban túl vagyunk már a szexuális forradalmon?

Ódivatú feminizmus?

A női egyenjogúság mennyire vált mindennapjaink részévé? Kell még beszélni róla, vagy a nők már “egyenjogúbbak” nem is lehetnének? A Hölgy éjjeli vadászatát női szerző jegyzi. Vajon ugyanúgy vélekedünk a műről ennek tudatában, mintha férfi írta volna? Ha a válasz nem, akkor könnyen belátható, a feminizmus kérdésfeltevései igencsak időszerűek még ma is.

Mit kezdünk a létezés ajándékával?

Egyre többen és egyre kétségbeesettebben próbálnak figyelmeztetni minket pusztító életmódunk visszafordíthatatlan következményeire. Ha nem tanuljuk meg minél hamarabb tisztelni és becsülni azt az egyszeri és csodálatos világot, melyben ajándékul kaptuk az életet, akkor rövidesen el is vétetik tőlünk. Otthonunk számunkra élhetetlen lesz, s jönnek majd más fajok, mi pedig észrevétlenül tűnünk el a Föld színéről, mert nem tudtuk eléggé szeretni az életet. A Hölgy éjjeli vadászatának számtalan üzenete közül a legfontosabb: a figyelmeztetés.

Valóban megkerülhetetlen a transzcendens?

Hogy a Hölgy narratívája történetesen erőteljesen mágikus színezetű, lehetne éppen a jelenleg tapasztalható ezoterikus divathullám meglovagolása is. De sokkal több ennél, ezt látni fogja az olvasó. Érzékeinken túli, emberfeletti hatalmak létezésének feltételezése nélkül maga a Hölgy sem létezhetne. És hogyan is beszélhetnénk emberiségről, a Föld, az Univerzum, az élet ajándékainak felelőtlen elherdálásáról a transzcendencia kikerülésével?

A Hölgy éjjeli vadászata rendkívül újszerű könyv. Újszerű, mert nagyon aktuális, ugyanakkor néhol tabunak számító üzeneteket hordoz. És újszerű, mert nem csak feszegeti, hanem át is töri a korlátokat.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.